Διεύθυνση
Πλατεία Φαναριωτών 6
Θεσσαλονίκη 546 21

Ώρες Γραφείου
Δευτέρα - Παρασκευή:
9πμ – 9μμ

Πολλές φορές οι άνθρωποι επιδιώκουμε σχέσεις με άλλους ανθρώπους, χωρίς πρώτα να έχουμε χτίσει μια σχέση με τον εαυτό μας. Αυτή η σχέση μας φαίνεται δύσκολη και περίπλοκη, γι’ αυτό και αποσπούμε την προσοχή μας από αυτήν, την αμελούμε. Μεταβαίνουμε, λοιπόν, από τη μία σχέση στην άλλη, φιλική, ερωτική, κοινωνική, αναζητώντας να μας δώσουν αυτό που εμείς οι ίδιοι δε δώσαμε ποτέ στον εαυτό μας, γιατί δε μπήκαμε στη διαδικασία να τον γνωρίσουμε, γιατί φοβηθήκαμε. Φοβηθήκαμε να αντικρίσουμε την μοναξιά μας, τις πραγματικές μας ανάγκες που δε καλύφθηκαν ποτέ, τους φόβους μας. Αυτός ο εαυτός, λοιπόν, που ποτέ δε γνωρίσαμε, δεν αποδεχτήκαμε και δεν αγαπήσαμε εμείς οι ίδιοι, αναζητά διαρκώς την αγάπη, την φροντίδα και την αποδοχή των άλλων, ώστε να νιώσει ευτυχισμένος και πλήρης. Αναζητά οι άλλοι να του δώσουν νόημα και αξία. Αργά ή γρήγορα όμως έρχεται η ματαίωση και συνεχίζεται ο αέναος κύκλος της αναζήτησης κάποιου άλλου που θα τον κάνει να αισθανθεί πλήρης, μέχρι να έρθει η επόμενη ματαίωση.

Η επαφή με τον εαυτό μας, η γνωριμία και η οικοδόμηση μιας σχέσης μαζί του, οδηγεί και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των σχέσεών μας. Δεν κυνηγάμε από τους άλλους την συνεχή επιδοκιμασία και αποδοχή τους, δεν εξαρτάται η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας από το τί πιστεύουν οι άλλοι για εμάς. Είμαστε, επίσης, σε θέση να αναγνωρίζουμε και να αναλαμβάνουμε με μεγαλύτερο σθένος την ευθύνη για τη συμπεριφορά και τις πράξεις μας. Όταν γνωρίσουμε τον εαυτό μας και χτίσουμε μια καλή σχέση μαζί του, τον επαινούμε και τον τιμούμε περισσότερο, δεν τον επικρίνουμε συνεχώς για τα λάθη και τις ατέλειές του, αναγνωρίζουμε τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του, τον συγχωρούμε. Όσο πιο καλή σχέση έχουμε με τον εαυτό μας τόσο πιο καλές σχέσεις θα διαμορφώνουμε με τους γύρω μας. Όταν κατανοούμε και αποδεχόμαστε τον εαυτό μας με τα προτερήματα και τα ελαττώματά του, κατανοούμε και αποδεχόμαστε πιο εύκολα τους άλλους.

Η επαφή φυσικά με τον αληθινό μας εαυτό δε συνεπάγεται την απόλυτη ευτυχία. Στεναχώριες, αποτυχίες, απώλειες θα μας συνοδεύουν πάντα σε όλες τις φάσεις της ζωής μας. Τις βιώνουμε όμως και τις επεξεργαζόμαστε διαφορετικά, όταν έχουμε γνωρίσει τον εαυτό μας και έχουμε δουλέψει μαζί του. Γιατί η σχέση με τον εαυτό είναι η πρώτη στην οποία αξίζει να επενδύσουμε. Γιατί η ανάγκη να μας αγαπήσουν και να μας αποδεχτούν οι άλλοι πηγάζει από την ανάγκη να γνωρίσουμε, να αγαπήσουμε και να αποδεχτούμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας. Μόνο τότε θα νιώσουμε πλήρεις.

Ελισάβετ Λαμπαδά Msc

2022-06-16

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *